Tahukah anda kalau nak kurus kita kena makan lebih kerap? Cuba renung-renung tips kat bawah…

breakfast:
selepas kita bangun tido.. badan kiter nie lembab .. kalau tak ada makanan..dia akan guna muscle kita sebagai energy bukan bakar lemak.. rugi..lembik badan pas tu. sebab itu kita kena makan utk energy. breakfast nie bagus utk liver cleansing.. bowel movement.. tenaga..dan metabolism..serta..minda :D

dinner :
kita tak disarankan makan 3 jam sebelum tido. sebab ni mengacau penghadaman kita. tapi kita tak boleh abaikan makan malam. kita dinner ni utk bagi tenaga utk badan kita membakar lemak. kalau tak ..cam biasala..dia bakar muscle.. pastu badan kita lembik2. sebab itu body builder atau awek2 yang nak bertanding swimming suit.. diorang akan bangun malam utk minum susu utk menghalang diorang punya muscle mem-bunuh-diri. malam pula.. kita harus makan makanan rendah energy / kalori tapi tinggi nutrisi.. ini sebab malam , badan kita tengah rest.. badan kita perlukan nutrient utk repair balik apa yang sudah rosak..seperti radikal bebas.. muscle terkoyak ke.. urat2 yg letih ker..

makan kerap…
ramai tak paham2 ..tak mau gak makan kerap.. kenapa ek. sedangkan makan kerap ni sangat membantu.. bila kita makan kerap.. ehem. maksud saya bila kita tengah makan. badan kita akan bakar kalori. sebab makan nie menggunakan tenaga.

mari lihat contoh

breakfast – kita bakar 50 kalori biler kita makan
lunch – kita bakar 50 kalori biler kita makan
dinner – kita bakar 50 kalori biler kita makan

= total kalori dibakar dengan senaman
makan. haha. 150 kan. = at least kita bakar gak kalori kan

kalau kita makan 6 kali sehari
50×6= 300 calories!!

ingat.. semua perbuatan kita adalah menggunakan tenaga.. menaip kat office 2 jam pun bakar kalori. suri rumah yang buat kerja rumah cuci pinggan mangkuk tu dah buat senaman utk tangan..

sumber : syima
Blog Widget by LinkWithin
Show Buttons
Hide Buttons