Apakah  Fir atau Infrared? 

Cahaya matahari merupakan sumber tenaga bagi semua kehidupan di bumi.Untuk pengetahuan anda 80% cahaya matahari merupakan sinar infra merah. Panjang gelombangnya 4 – 1000 mikrometer. Sinar infra merah menghasilkan panas, dan  panas tersebut dapat diserap dan di manfaatkan kembali.

1. Membantu Melancarkan Aliran Darah

 • Melalui sinaran infra ini , anda dapat meningkatkan suhu utama badan, justeru itu dapat memperbaiki perjalanan darah
 • Sinaran infra ini juga mampu bertindak memberikan suhu normal tubuh badan. Saluran pembuluh darah membesar dan semasa pemprosesan ini, segala nutrien akan disalurkan ke kulit dan toksin pula akan keluar dari tubuh menerusi peluh. Hal ini bertujuan untuk bertindak mengembalikan suhu normal badan menerusi sinaran infra merah ini.
 • Untuk mengekalkan kecantikan, kulit yang sihat adalah antara elemen dan faktor yang paling penting di mana, sinaran infra merah ini sememangnya dapat meningkatkan kecantikan kulit, malah pada masa yang sama kesihatan badan juga turut meningkat.
 • Kulit akan menerima 5% – 10% peredaran darah setiap kali haba panas itu mengenai tubuh. Ini adalah semasa dalam  keadaan normal.

2. Detoksifikasi

 • Detoksifikasi ialah pembersihan dan pemeliharaan tubuh anda dari dalam keluar, dapat membantu terhindar dari penyakit dan meningkatkan kemampuan menjaga kesihatan secara optimum. Melalui sinaran infra merah ini, proses ditoksifikasi dapat dilakukan. Jika anda tidak membuat sebarang proses ditoksifikasi, kulit akan mudah berubah warna dan memberikan penampilan yang tidak cantik. Rawatan ini akan mengeluarkan peluh daripada badan. Oleh kerana peluh adalah mekanisme semula jadi untuk membuang toksin, maka peluh yang keluar semasa rawatan ini juga adalah salah satu cara untuk menyingkirkan toksin di dalam tubuh badan. Toksin biasanya terkumpul di dalam badan untuk tempoh yang berpanjangan. Oleh itu proses ditoksifikasi harus dilakukan.

3. Meningkatkan Fungsi Ketenangan.

 • Sinaran ini akan mengaktifkan sistem saraf autonomi untuk ketenangan,penyembuhan, pemulihan dan awet muda.
 • Proses ini selain merawat masalah kulit, ia juga memastikan kulit sentiasa anjal  dan kolagen kulit juga tidak hilang.

4. Anti Penuaan

 • Tanda-tanda penuaan pada kulit wajah biasanya dapat dilihat melalui hadirnya garis-garis halus, perubahan tekstur kulit dan perubahan warna kulit yang kusam. Berdasarkan kepada gaya hidup masa kini, tekanan, penyakit masyarakat moden yang terdedah pelbagai masalah berkaitan tugas dan tanggungjawab di pejabat. Tekanan boleh menjejas penampilan keseluruhan. Perkara ini akan lebih cenderung untuk kita tampak tua sebelum waktunya.
 • Dengan mengguna sinaran infra merah jauh ini, tubuh kita akan dapat berehat dan sekaligus  ia akan menghasilkan hormone DHEA.
 • Kulit akan menjadi lebih cantik dan sihat berseri dengan peningkatan jumlah hormon DHEA. peningkatan jumlah hormon DHEA ini membantu mengurangkan kesan penuaan  serta cela.
 • Dengan mengamalkan rawatan sinar infra merah jauh ini, kulit, rambut serta kuku kita akan menjadi lebih sihat dan cantik

5. Meredakan Sakit Sendi Yang Menyebabkan Rasa Sakit

 • Melalui penggunaan sinaran infra merah jauh ini, lama kelamaan masalah ketegangan otot boleh berkurangan jika menggunakannya dalam satu tempoh masa secara konsisten
 • Haba panas boleh menghasilkan endorfin dan mampu mengurangkan rasa sakit.

 6. Baik Untuk Ibu Selepas Melahirkan Anak

 • Kebanyakan wanita yang baru melahirkan anak pasti akan mengalami masalah kenaikan berat badan yang mendadak. Dengan sinar infra merah jauh ini dapat membantu ibu-ibu yang baru lepas bersalin untuk menurunkan berat badan tanpa perlu menghadkan pengambilan makanan. Anda akan tetap menjalani rutin harian, contohnya pengambilan makanan seperti biasa, kerana ibu-ibu yang baru melahirkan anak sangat memerlukan nutrien-nutrien tertentu yang ada pada makanan, kerana nutrien inilah akan memberikan tenaga yang telah banyak hilang. Usaha dalam menurunkan berat badan tidak menjadi masalah walaupun anda makan seperti biasa, kerana sinaran ini mampu meresap jauh ke dalam kulit, membuka salur darah dan terus mengeluarkan toksin yang telah lama terkumpul di dalam badan. Pembakaran kalori di dalam tubuh semasa rawatan lebih cepat berlaku walaupun anda hanya duduk selama 30 minit. Ianya sama seperti anda bersenam atau ke gimnasium. Selain itu, degupan jantung dapat ditingkatkan serta sekaligus kadar metabolisme menjadi semakin baik.
 • Untuk ibu yang bersalin secara pembedahan, anda digalakkna untuk menunggu selama dua bulan ataupun selepas habis berpantang. Manakala bagi ibu yang bersalin secara normal pula, anda boleh meneruskan rawatan ini selepas tempoh seminggu. Tambahan pula rawatan ini juga dapat membantu merangsang pengeluaran air susu. Sinaran infra merah ini selamat untuk tubuh khususnya bagi ibu yang baru bersalin.

 7. Memperbaiki Masalah Kulit Berjerawat

 • Ramai di kalangan remaja pada masa kini mengalami masalah kulit berjerawat, tiada seri wajah,serta kulit kusam. Wajah muka yang penuh dengan parut jerawat akan  menghilangkan seri dan keyakinan diri. Punca terjadinya jerawat ialah  faktor hormon terutama untuk perempuan dalam lingkungan umur subur adalah punca utama masalah jerawat. Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20 ‘an. Kosmetik, pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak memberi masalah jerawat di kulit. Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan tekanan emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak yang bertambah. Terdedah kepada asap dan bahan kimia atau faktor alam sekitar seperti cuaca panas. Kebanyakan jerawat akan hilang sendiri jika kulit sentiasa bersih dan sihat. Tetapi sesetengahnya boleh menjadi teruk dan kronik. Oleh itu, dengan mengamalkan rawatan sinaran ini, lama kelamaan kulit akan menjadi lebih bersih, sihat, cantik dan bebas toksin serta jerawat juga dapat diatasi.

 8. Sukar Untuk Pengeluaran Peluh

 • Ada sesetengah orang yang memang sukar untuk berpeluh, walaupun mereka selalu berjoging, gymnasium dan sebagainya, tetapi masih sukar untuk berpeluh. Toksin yang terkumpul di dalam tubuh tidak akan keluar dengan sepenuhnya jika tiada peluh. Dengan ini menjadikan wajah tampak kusam, dan tidak bermaya. Dengan mengguna rawatan ini, ia memberi peluang untuk tubuh berpeluh secara semulajadi. Toksin yang banyak juga boleh dikeluarkan menerusi rawatan ini.

9. Tekanan Punca Wajah Tidak Berseri

Tekanan sangat sinonim dengan semua orang, terutama bagi mereka yang bekerja. Mahu atau tidak kita tidak boleh lari daripada masalah tekanan ini. Walaupun kadang-kadang kita mampu untuk melawan tekanan yang dihadapi, tetapi tubuh akan menerima kesan yang buruk selepas itu. Contohnya akan memberi kesan yang tidak baik pada bahagian dalaman tubuh seperti otak, jantung dan juga proses perkumuhan. Faktor inilah yang memerlukan kita untuk memilih rawatan bersauna. Dengan rawatan ini, fikiran akan merasa tenang. Tekanan dan juga kerisauan boleh dikurangkan serta menjadikan fikiran lebih damai. Selain itu, tubuh akan mengalami proses peremajaan semula, juga tubuh akan mendapat kembali tenaga yang sepatutnya. Kesimpulannya rawatan ini membantu merangsang sel tenaga. Ada sesetengah orang akan mengambil inisiatif bercuti untuk menenangkan fikiran dan menghilangkan tekanan. Tetapi dengan sinaran infra merah jauh ini, kita akan tetap mendapat kesan yang sama. Tidak perlu mencari tempat yang sesuai dan tidak perlu memerlukan kos yang banyak, hanya duduk di dalam sauna ini selama setengah jam sahaja.

 

Sumber majalah RAPI

Blog Widget by LinkWithin
Show Buttons
Hide Buttons